Jak se chovat na svatbě

Svatby jsou již v plném proudu a vy se možná brzy ocitnete na jedné jako host. Být svatebním hostem může být výjimečný zážitek, který však může vyvolávat i jisté otázky, u kterých si nejste jisti s odpovědí. Možná si lámete hlavu s dress codem nebo vhodným dárkem pro novomanžele.  Chtěli byste pro ně připravit nějaké překvapení, ale nemáte jasno v tom, co by to mohlo být, nebo zda je to vůbec vhodné?

Z tohoto důvodu jsme si pro vás připravily článek s užitečnými informacemi, rady a tipy, jak se s těmito nejistotami vypořádat a cítit se lépe připraveni. 

Co na sebe a co rozhodně NE?

Znáte ten pocit, když vám do schránky přijde pozvánka na svatbu a hned první, co se vám promítne hlavou je „já nemám co na sebe“. V dnešní době tyto pozvánky obsahují i tzv. dress code, který může být pro mnoho lidí matoucí. Nezoufejte! Máme zde několik rad, které vás z této nepříjemné situace dostanou.

Svatební agentura Praha - Jak se chovat na svatbě

1. Bílá a krémová určitě Ne

Pokud novomanželé nedají jinak a na pozvánce přímo neuvedou, že po svatebčanech tyto barvy vyžadují, rozhodně si nic takového nepořizujte. U dam by mohlo dojít k fopa a záměně role svatebčanky s nevěstou.😀

 
"I ve vyšší společnosti se může stát fauxpaux, vzpomeňte si třeba na svatbu princenzny Diany a prince Charlese. Kam si Camilla vzala bílé šaty."
Svatební koordinátorka praha Lucka
Lucka

2. Řiďte se tím, co je na pozvánce

Tato rada souvisí i s tou první, pokud je na svatbě zadané neformální oblečení, respektujte a vyberte si vhodný outfit, který bude v souladu s charakterem svatby. Pokud svatebčané preferují neformální atmosféru, mějte na paměti, že plesové róby zde nemusí být vhodné. Vždy je dobré řídit se barvami uvedenými na pozvánce a to jak v případě bílé či krémové, ale i sytějších barev jako je zelená nebo modrá. I když mohou na první pohled působit zastrašujícím dojmem, jde o přání novomanželů a i v takovýchto barvách lze najít krásné šaty, sako či košili. V případě, že by dress code na pozvánce nebyl specifikovány zkuste se řídit místem konání svatby. S čímž souvisí naše 3. rada.

3. Důležité je řídit se místem svatby

Je rozdíl mezi kostelem, zámkem, statkem nebo loukou. Do každého z těchto míst je vhodný jiný oděv, ale i jiná obuv. Je důležité myslet na terén a určitě není pohodlné vzít si na louku podpatky, které se budou neustále zapichovat do trávy nebo naopak sandálky do kostela.

Zároveň je vhodné zvážit i oblečení na převlečení, ve kterém se budete cítit pohodlně a případně nezapomeňte na deštník do upršeného počasí. Kdyby vás zajímalo co dělat, když na svatbě prší, tak o tom jsme napsaly samostatný článek.

Svatební agentura Praha - Jak se chovat na svatbě

Co darovat novomanželům za dárek?

Porcelánová sezóna je PRYČ! Jaký dárek tedy zvolit? Často závisí na tom, zda novomanželé mají konkrétní přání ohledně dárků nebo zda hostům nechávají při výběru volnou ruku. Nicméně, na většině svateb je stále velmi ceněna obálka s finančním příspěvkem. Ale jak by měla být obálka tučná?

Vše závisí na tom co vám snoubenci o svatební den nabídnou. Například: Pokud snoubenci zaplatí celodenní pohoštění a alkohol ve výši 1000 – 3500 Kč na osobu a navíc poskytnou i ubytování v hodnotě 500 – 2000 Kč, tak by minimální výše finančního příspěvku měla být 2000 Kč na osobu. Ovšem pokud vám tato částka bude připadat směšná, můžete darovat i více. Výše finanční sumy závisí samozřejmě i na vašich finančních možnostech. 

Celkově platí, že jde především o podporu vašich blízkých a vyjádření nadšení a radosti z jejich sňatku. Co se nefinančního daru týče, můžete se inspirovat jejich zájmy a koníčky, abyste vybrali co nejosobnější dar, který potěší.  Více se můžete dozvědět v našem článku „Co dát jako svatební dar novomanželům?“, který najdete na našem blogu. 

Chcete udělat nějaké překvapení?

Pokud máte v úmyslu vymyslet pro novomanžele něco speciálního nebo dokonce i pro ostatní hosty, je důležité vše pořádně promyslet. Myslíme si, že překvapení má rád do určité míry každý, ale na svatbě je přeci jen lepší dělat je trochu víc s rozmyslem, než jindy 🙂

Nejlepší je vždy konzultovat vhodnost překvapení s někým, kdo je snoubencům nejblíž, nebo svatbu vede.  Ať už se jedná o koordinátorku svatby, svědkyni, svědka nebo třeba maminku nevěsty. Berte to tak, že svatba je akce, na kterou se daný pár připravuje poměrně dlouho dopředu a není nic horšího než zkazit připravený program nebo při nejhorším naštvat snoubence. 

A Jak se vlastně chovat na svatbě?

Svatební den je unikátní událost, která spojuje nejen novomanžele, ale také jejich a přátele. Aby tento den probíhal hladce a vytvářel nezapomenutelné vzpomínky pro všechny, je důležité, mít aspoň v podvědomí správné chování „Jak se chovat na svatbě“. Zde najdete několik klíčových zásad, které vám pomohou být ohleduplným hostem a přispět k úspěšnému průběhu svatebního dne.

  1. Respektujte roli koordinátorky svatby

Pokud je na svatbě koordinátorka nebo organizátor, pamatujte si, že tato osoba je s novomanželi domluvená na tom, jak chtějí, aby svatba vypadala. Nepokoušejte se narušovat jejich plány tím, že jim říkáte, co by měli dělat jinak, či že něco chybí. Jejich přání a plány jsou na prvním místě. Pokud máte námitky nebo návrhy, které byste chtěli předat, udělejte to raději po svatbě a nechte svatební den patřit novomanželům.

2. Diety a stravovací omezení

Pokud máte stravovací omezení, jako je například vegetariánství, intoleranci na mléčné produkty nebo jiné potravinové omezení, je důležité předem informovat  organizátory nebo snoubence. Nepředpokládejte, že organizátoři budou znát vaše specifické potřeby. Tím jim pomůžete zajistit, že bude na svatbě připraveno jídlo, které bude pro vás vhodné a nebudete hladovět 🙂

3. Konzumace alkoholu s mírou

I když na svatbě může být alkohol k dispozici, a co si budem – jeho konzumace je obzvlášť ve večerních hodinách víc než žádoucí, neopíjejte se do němoty za každou cenu. Nezapomeňte, že svatební den je stále slavnostní událost, nikoli opilá párty 😀. 

Samozřejmě z vlastních svateb bychom mohly vyprávět, jak se dělá 3 hodinová degustace piva ve vířivce, nebo jak se stane, že svědek tančí v masce koně s babičkou (opravdu pro to máme pochopení a jsou z toho nejlepší historky😀). Mějte však na paměti, že když už se vám tohle předsevzetí nepodaří splnit a dáte si toho víc, než unesete, NIKDY do stejného stavu nedostávejte NOVOMANŽELE! Dát si oslavného panáka není totéž, jako za každou cenu opíjet ženicha nebo nevěstu! Z toho už ty historky pak tak veselé nejsou 😉

4. Nebuďte středem pozornosti

Svatební den je oslavou lásky šťastného páru, a proto je důležité nepřehánět to s touhou být středem pozornosti. Uvědomte si, že je to jejich den, a snažte se být ohleduplní vůči nim i ostatním hostům. Ocení to všichni a atmosféra bude příjemná pro všechny. 

Jak být nejlepším svatebním hostem 🙂

Nezapomínejte, že svatba je především o lásce, radosti a spojení dvou lidí. Vaše přítomnost a podpora jsou pro novomanžele v tomto okamžiku neocenitelné.
Pevně věříme, že jsme vám zodpověděli alespoň pár z otázek, které vás mohou při pomyšlení na svatbu znepokojovat. 

Přejeme hodně štěstí a pořádně prošoupaný kecky z tance! ☺️

Marti & Lucka

Mohlo by Vás dále zajímat